Friday, February 6, 2015

Tablet vs Laptop: Ποιος θα επικρατήσει;


Tablet ή Laptop


Τα πρώτα tablet κυκλοφόρησαν το 2010 και παρόλο που μετά βίας μετρούν 5 χρόνια ζωής, μέσα στο διάστημα αυτό, έφεραν τα πάνω-κάτω στον χώρο της τεχνολογίας! Οι «διάδοχοι» - όπως κάποιοι τα αποκαλούν - των προσωπικών φορητών υπολογιστών, προσφέροντας μία ελαφρύτερη, μικρότερη, ακόμη πιο εύχρηστη λύση φορητού υπολογιστή, έχουν αρχίσει να “κατατροπώνουν” τον μεγάλο τους αντίπαλο!


Η εμφάνιση των πολλά υποσχόμενων netbooks το 2007, δεν στάθηκε αρκετή για να αναχαιτίσει την «κάθοδο» των ταμπλετών. Φτωχά σε επιδόσεις σε σχέση με τα laptops, τα netbooks συμμετείχαν σε μια άνιση μάχη που ήταν από την αρχή χαμένη. Γι’ αυτό και απέτυχαν να εδραιωθούν στην αγορά.

Τη χρονιά που διανύουμε, τα tablets θα ξεπεράσουν για πρώτη φορά στην ιστορία σε πωλήσεις τα παραδοσιακά pc (desktops, notebooks). Μήπως διανύουμε την post-pc εποχή; 


Ας μη βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα! Παρόλο που η τεχνολογία τείνει προς το “portable” και οι παραδοσιακοί υπολογιστές χάνουν συνεχώς έδαφος, «οι δεινόσαυροι» της τεχνολογίας δεν θα πουλήσουν τόσο εύκολα το «τομάρι» τους!

Tablets και laptops ανταγωνίζονται στον στίβο των νέων τεχνολογιών


Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα που έχουν καταστήσει τις ταμπλέτες τόσο δημοφιλείς, σε βαθμό μάλιστα που απειλούν να “σκοτώσουν” τα laptop;

Πλεονεκτήματα Tablet


Το βασικό πλεονέκτημα ενός τάμπλετ είναι η οθόνη αφής, που εξασφαλίζει την άνετη χρήση χωρίς να απαιτείται η σύνδεση πληκτρολογίου, ποντικιού ή οποιοδήποτε άλλου μέσου διεπαφής! Η ευκολία χρήσης, σε συνδυασμό με την εύκολη μεταφορά και το μικρό βάρος, έχουν καταστήσει τα tablets την ιδανική συσκευή για τα μη απαιτητικά tasks. Έτσι, σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών τα χρησιμοποιεί αποκλειστικά για σερφάρισμα στο internet, αποστολή email και παιχνίδια. Επίσης, ένα μεγάλο μερίδιο χρηστών, τα χρησιμοποιούν περισσότερο σαν e-reader. Αν διαβάζετε ηλεκτρονικά βιβλία σίγουρα θα αποτελέσουν για εσάς μια έξοχη λύση!


Ωστόσο, τουλάχιστον προς το παρόν, τα tablet δεν ενδείκνυνται για “βαριά” προγράμματα και απαιτητικές εργασίες, όπως η επεξεργασία φωτογραφιών. Ένα ακόμα μειονέκτημα είναι ότι το εικονικό πληκτρολόγιο, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εμπειρία πληκτρολόγησης του παραδοσιακού. Για τον λόγο αυτό, είναι βέβαιο ότι οι heavy typers χρήστες του word και των υπολογιστικών φύλλων, θα τα βρουν σκούρα. 

Πλεονεκτήματα Laptop


Τα laptops αντίθετα, διαθέτοντας μεγάλη μνήμη και ισχυρή κάρτα γραφικών, αποτελούν την ενδεδειγμένη επιλογή για επαγγελματίες ή για τους λάτρεις των παιχνιδιών με υψηλά requirements. Επιπλέον, προσφέρουν μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας (έως 17 ίντσες) σε αντίθεση με τις ταμπλέτες που φτάνουν μέχρι τις 10.1 ίντσες, ενώ διαθέτουν ποντίκι και πληκτρολόγιο που προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ό,τι η οθόνη αφής. 


Ωστόσο χάρη στη σταδιακή ενίσχυση των tablet με νέα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, η ψαλίδα έχει αρχίσει να κλείνει. Όπως δείχνουν τα πράγματα, σύντομα τα tablets θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν και σε απαιτητικότερα tasks.

Το μέλλον

Αυτή τη στιγμή τα laptops αποτελούν τη μόνη λύση για απαιτητικές εργασίες και επαγγελματίες, αυτό όμως είναι θέμα χρόνου να αλλάξει. Ήδη στην αγορά έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα hybrids (laptops με αποσπώμενο πληκτρολόγιο που μετατρέπονται εύκολα σε tablets, καθώς και τα πρώτα tablets με ισχυρούς i-core επεξεργαστές. Επίσης κυκλοφορούν laptops με 360 ͦ περιστρεφόμενο πληκτρολόγιο, οθόνης αφής και δυνατούς επεξεργαστές.


Με την τεχνολογία αυτή τη στιγμή να διανύει ένα μεταβατικό στάδιο, μπορούμε να τολμήσουμε μια πρόβλεψη: Σε λιγότερα από 5 χρόνια, η πλειονότητα των laptop θα είναι tablet με αποσπώμενο πληκτρολόγιο!


Ήδη πάντως στην αγορά κυκλοφορεί μεγάλη ποικιλία από νέες συσκευές tablet, για όποιον θέλει να πάρει μια εικόνα από το μέλλον.

No comments:

Post a Comment